Työt vei Itä-Suomeen. Aamureippailu Pieksämäellä ja siitä eteenpäin kohti Joensuuta. Matkalla pysähdys Liperissä, missä ruostesorsa oli majaillut jo parisen viikkoa. Välillä ilmeisen hyvin kähmyillyt lintu oli nyt hienosti esillä tulvalammikon reunalla. Paikalla myös mm. tundrahanhia, valkoposkihanhia, metsähanhia, lyhytnokkahanhi ja 7 lajia anaksia.
Majapaikka löytyi Joensuusta, mistä suuntasin 23. päivän aamuksi suolle Kontiolahden puolelle. Tylsän turvesuon laidassa ei linnuilla herkuteltu. Jo ruohittuneella turvesuolla teeret pitivät soidinta, mutta sen verran kaukana, etten jaksanut kameralla häiritä. Suopöllö pyöri kuitenkin lähistöllä ja tuli samalla muutettua sähköiseen muotoon.
Kun työt oli hoidettu suuntasin Kontiolahden pitkärannan lintutornille. Mukavan näköinen paikka, vaan ei kummempia lintuja. Pohjoisen puoleinen tuuli oli hieman aamusta virinnyt ja pääsi puhaltelemaan suoraan pielisjoen etelärannalla olevaan torniin. Kauaa ei jaksanut hytistä vaan teki mieli lähteä haravoimaan lähipeltoja. Kovin kauas en kerennyt, kun tien varressa tuli vastaan hyvinkin tuttavallinen metso. Kuvatessa piti välillä mennä autoon piiloon, sen verran uhkailut tehosi. Komea lintu!
Kun muistikortilla tuntui olevan jo tarpeeksi materiaalia jatkoin matkaa kohti Iiksenniityn peltoja. Mukavat pellot, mutta ainoa mielenkiintoinen havainto oli 25 gaviaa (kuikkalintua), jotka painoi korkealla kohti pohjoisen pesimäpaikkoja. Kiertelin pellot loppuun ja päätin vielä käväistä Joensuussa Linnunlahden venesatamassa tarkistamassa josko kuikkia tai jotain muuta lintua olisi menopäällä vastatuulesta huolimatta. Kauaa en kerinnyt staijailla, kun huomasin parven lähes kohti tulevia lintuja. Ensimmäinen mielikuva kiikarilla oli nuoret harmaalokit, mutta pieni kutkutus oli jo mielessä. Vilkaisu kaukoputkeen osoitti etiäisen oikeaksi. 8 vaalean muodon leveäpyrstökihua! Parvi tuli sopivalta etäisyydeltä ihailtavaksi, mutta juuri sen verran kaukaa että kuvasta ei paljoa muuta pysty sanomaan kuin lajin. Yhdellä linnuista puuttui pyrstön pompulat, mutta sama muoto, koko ja rintavyö kuitenkin kertoivat sen olevan samaa lajia. Olipa ylläri. En ollut ennen lepyä sisämaassa nähnytkään ja nyt vielä oikein kunnon parvi! Maukasta!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti